Susţinerea IMM-urilor şi a microîntreprinderilor în programele dedicate integrării tinerilor pe piaţa muncii din România

//Susţinerea IMM-urilor şi a microîntreprinderilor în programele dedicate integrării tinerilor pe piaţa muncii din România

Susţinerea IMM-urilor şi a microîntreprinderilor în programele dedicate integrării tinerilor pe piaţa muncii din România

Tinerii deţin cheia dinamismului şi prosperităţii României de mâine. Talentele, energia şi creativitatea lor vor ajuta România să se dezvolte şi să devină mai competitivă.

Problema tinerilor este şomajul şi lipsa locurilor de muncă. Sprijinirea tinerilor absolvenţi în vederea integrării pe piaţa muncii este un element important pentru punerea în practică a unor programe care le-ar fi benefice în ocuparea unui loc de muncă.

În prezent, există mai multe programe precum „locuri de muncă subvenţionate”, „garanţii pentru tineri”, prin care angajatorii care oferă locuri de muncă tinerilor şomeri primesc sume consistente, pe lângă banii de la stat se mai acordă şi suma lunară din Fonduri Europene, în baza unor ghiduri de implementare a programului „ Garanţia pentru tineri”.

Stagiatura presupune studii superioare, iar timp de şase luni angajatorii care încadrează stagiari printr-un act adiţional la contractul individual de muncă primesc ajutor de la statul român.

Şi ucenicia presupune contract de muncă, iar tânărul şomer este plătit să înveţe meserie, pe întreaga perioada de ucenicie se acordă angajatorului suma de 300 lei, iar din Fonduri Europene – 250 euro/lună.

Nici cei care au spirit antreprenorial nu au fost uitaţi; competenţele legate de conducerea unei întreprinderi sunt, de asemenea, esenţiale pentru tinerii care îşi caută un loc de muncă şi doresc să îşi deschidă propria afacere. Dobândirea de către tineri a unei experienţe practice, la nivel de conducere, într-o întreprindere contribuie la asigurarea legăturii dintre educaţie şi lumea reală, transformând ideile creative în iniţiative antreprenoriale concrete.

Tinerii care iniţiază o afacere şi creează întreprinderi mici şi mijlocii, vor primi o finanţare sub formă de pachete integrate în valoare de aproximativ 30.000 euro, din Fondul Social European sau Iniţiativa privind Ocuparea Tinerilor.

Toate aceste facilităţi urmăresc scăderea sărăciei în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18-25 ani. Simulările arată că implementarea integrală a programului ar reduce considerabil rata sărăciei.

Ca Senator al României, am urmărit aceste programe ce urmăresc încadrarea tinerilor absolvenţi pe piaţa muncii. Am constatat cu dezamăgire că nu s-au înscris majoritatea tinerilor sau IMM-uri şi microîntreprinderi.

IMM-urile şi în special microîntreprinderile reprezintă un motor deosebit de important al creării de locuri de muncă pentru tineri şi, ca atare, ar trebui să se depună toate eforturile pentru a ajuta aceste întreprinderi să aibă acces la finanţarea de care au nevoie pentru a se dezvolta.

2016-04-21T13:24:23+00:00 19 aprilie 2016|Declaratii|