De către: Domnul Senator Durbacă Eugen
Circumscripţia electorală: Galaţi
Grup parlamentar: Liberal Conservator
Şedinţa Senatului din data de: 16.03.2015
În perioada 1980-1992, sistemul de irigaţii Complex Câmpia Covurlui a fost executat în proporţie de 67%. Astfel, faţă de suprafaţa de irigaţii noi şi modernizate prevăzută în proiect de 193 800 hectare, în 1992 s-au recepţionat 117 752 hectare. Suprafaţa cu lucrări începute şi neterminate – 38 740 hectare şi suprafaţa pe care lucrările nu erau începute – 37 300 hectare.
Barajul şi acumularea Suhurlui, prevăzute pentru înmagazinarea unui volum de 144 000 m³ apă din Dunăre, pentru irigarea părţii de nord a sistemului era realizat în proporţie de 52% în 1990.
Necesitatea acestei acumulări de rezervă a fost impusă, în urma studiilor, de Gospodărirea Apelor întocmite de institutul de resort.
Datorită lipsei acute de resurse după anul 1990, alocatiile bugetare s-au redus drastic şi ţinând cont că acumularea Suhurlui urma să alimenteze suprafaţa de 37 300 hectare, lucrări neîncepute în 1990, au fost sistate lucrările la baraj ca şi multe alte lucrări începute şi nefinalizate.
Pe lângă barajul Suhurlui au rămas în diferite stadii fizice de excuţie peste 89,7 km de canale, magistrale principale şi distribuitoare cu construcţiile aferente, 24 ploturi de irigatie, 10 staţii de repompare, 19 SPP-uri precum şi lucrări de desecare, drenare şi de combatere a eroziunii solului.
Faţă de cele prezentate vă rog, domnule Ministru Daniel Constantin, să-mi comunicaţi ce măsuri se pot întreprinde pentru a ajuta sistemul de irigaţii Complex Câmpia Covurlui.
De către: Domnul Senator Durbacă Eugen
Circumscripţia electorală: Galaţi
Grup parlamentar: Liberal Conservator
Şedinţa Senatului din data de: 23.03.2015
Consider că pentru restructurarea şi modernizarea activităţii de transport public local de călători din municipiul Galaţi este necesar ca transportul să se efectueze cu mijloace de transport nepoluante (troleibuze, tramvaie, autobuze electrice) care să satisfacă la un nivel corespunzător cerinţele călătorilor, fiind absolut necesare:
– achiziţionarea de noi mijloace de transport nepoluante
– reabilitarea reţele fir contact troleibuze
– reabilitare magistrale de transport tramvai
Vă rog, domnule Ministru, să îmi comunicaţi dacă puteţi sprijini primăria municipiului Galaţi în întocmirea unui program de atragere fonduri europene necesare pentru rezolvarea acestei probleme.
Ministrul Afacerilor Interne
Domnului ministru – Mihai Tudose, Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului
De către: Domnul Senator Eugen DURBACĂ
Circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi – Colegiul uninominal 4
Grup parlamentar: Liberal Conservator
Şedinţa Senatului din data de 30.03.2015
Obiectul interpelării: Preluarea gratuită a SC Electrocentrale Galaţi SA – în insolvenţă de către Consiliul Local Galaţi, cu asumarea de către Guvernul României a datoriei
SC Electrocentrale Galaţi SA – în insolvenţă are ca obiect de activitate activităţi de producere şi vânzare de energie electrică, activităţi specifice producerii şi vânzarii de energie termică, activităţi specifice unei centrale în cogenerare şi activităţi curente privind producerea şi vânzarea apelor tratate.
În ceea ce priveşte activitatea de producere şi vânzare de energie termică, consumatorii societăţii erau SC Arcelor Mittal SA Galaţi şi consumatorii racordaţi la sistemul de alimentare centralizat cu energie termică din Municipiul Galaţi, prin SC Apaterm SA Galaţi – distribuitorul local.
Menţionez faptul că SC Electrocentrale Galaţi SA este singurul producător de energie termică în sistem centralizat pentru consumatorii din Municipiul Galaţi, reţelele de transport ale agentului termic primar aparţinând societăţii.
SC Electrocentrale Galaţi SA, prin administratorul special, a anunţat că începând cu 1 aprilie încetează valabilitatea contractelor de vânzare de energie termică sub formă de abur şi apă demineralizată încheiate cu SC ArcelorMittal SA, dar şi faptul că „În contextul în care societatea se află în insolvenţă, administratorul special optează pentru varianta cu pierderi minime, în vederea rentabilizării societăţii, respectiv întreruperea activităţii de producere a energiei electrice şi termice şi implicit a livrării energiei termice în Municipiul Galaţi de la 01.04.2015 şi până la 30.09.2015”, în urma deciziei Romgaz, principalul său creditor, de respingere a strategiei de funcţionare pentru 2015, în toate cele trei variante propuse de conducerea societăţii.
În plus, cei 400 de angajaţi ai SC Electrocentrale Galaţi SA vor intra în şomaj tehnic.
Astfel, peste 60.000 de familii din Municipiului Galaţi, racordate la sistemul centralizat de încălzire, nu vor mai primi apă caldă sau căldură, acest lucru după ce pe perioada iernii 2014-2015 au avut dese întreruperi ale furnizării apei calde şi căldurii, cu parametrii regimului termic mult reduşi faţă de valorile normale.
La această dată, distribuitorul local de energie termică, SC Apaterm SA, este în faliment – pronunţat de Curtea de Apel Galaţi la data de 25.03.2015, înregistrând datorii de 50,6 milioane de lei către SC Electrocentrale Galaţi SA, la care se va adăuga contravaloarea energiei termice livrate în cursul lunii martie.
Intenţia autorităţilor locale din Municipiul Galaţi este resuscitarea întregului sistem centralizat, prin implementarea soluţiilor din strategia privind termoficarea, respectiv, realizarea a trei centrale pe cogenerare, funcţionale nu mai devreme de 3 ani conform stategiei aprobată prin HCL Galaţi nr. 3/29.01.2015 (http://www.primaria.galati.ro/portal/hotarari/010115/HCL%203.pdf).
Vă rog domnule Ministru să îmi comunicaţi dacă puteţi sprijini locuitorii şi Primăria Municipiului Galaţi în depăşirea situaţiei de urgenţă în care se află, prin preluarea gratuită a SC Electrocentrale Galaţi SA – în insolvenţă de către Consiliul Local Galaţi, cu asumarea de către Guvernul României a datoriei.
De către: Domnul Senator Eugen Durbacă
Grup parlamentar: ALDE
Şedinţa Senatului din data de: 27.04.2015
Obiectul interpelării: Drum expres Galaţi-Brăila
În anul 2008 a fost întocmit studiul de fezabilitate de către CNADR pentru drumul expres Galaţi-Brăila şi au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici prin HG 1145/2008, dar nu a fost cuprins în Masterplanul Ministerului Transporturilor, ca atare nu s-a întocmit nici proiectul pentru acest drum.
Conform CNADR drumul expres Galaţi-Brăila va avea o lungime de 12,28 km, iar pentru realizarea acestui obiectiv este necesară o sumă de 650 de milioane de lei.
Prin realizarea proiectului se va crea o legătură rutieră care va facilita traficul în municipiul Galaţi şi Brăila, precum şi traficul de tranzit către Republica Moldova şi Ucraina, asigurând creşterea vitezei de circulaţie, a capacităţii de trafic, o îmbunătăţire a siguranţei confortului.
Executarea acestui drum va permite şi atragerea de invetitori străini. De exemplu, Parcul Industrial, în 10 ani de când este înfiinţat nu are nici un investitor care să-şi deschidă în incinta parcului o investiţie sau o hală de producţie. Pentru aceştia trebuie create facilităţi, printre care, drumuri de acces şi infrastructură modernă.
Vă rog să-mi răspundeţi dacă şi când se va da drumul la proiect de către Ministerul Transportului.
Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice
De către: Domnul Senator Eugen DURBACĂ
Circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi – Colegiul uninominal 4
Grup parlamentar: Liberal Conservator
Şedinţa Senatului din data de: 04.05.2015
Obiectul interpelării: Situaţia persoanelor vârstnice din România
Nu este un secret că ne confruntăm cu un proces rapid de îmbătrânire al populaţiei. Aceasta situaţie este recunoscută la nivel european si nu numai. Implicaţiile pe care le are sunt multiple şi afectează intreaga societate. Acest fenomen este mai accentuat în zonele rurale.
Totodată această situaţie trebuie coroborată cu exodul populaţiei (în mare parte populaţia activă) în diferite colţuri ale lumii în căutarea locurilor de muncă care să le asigure un trai mai bun pe care din nefericire nu le-au găsit în România.
Nu de puţine ori, bătrânii rămasi în ţară întâmpină dificultăţi, de cele mai multe ori financiare şi medicale. Sistemul nu pare a fi capabil să gestioneze această gravă problemă socială reprezentată de aceşti bătrâni care trebuie să se întreţină din pensii insuficiente să le asigure un nivel de trai decent. Nu de puţine ori din pensiile şi asa mici mai trebuie să întreţină şi nepoţii lăsaţi în grija lor de către părinţii plecaţi din ţara.
O categorie aparte o reprezintă bătrânii fără familie care de cele mai multe ori se află în imposibilitatea de a se gospodări singuri.
Numărul azilelor de bătrâni este insuficient si condiţiile sunt insalubre pentru a asigura un trai decent.
În prezent legislaţia permite consiliilor locale să poată angaja personal de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice aflate în situaţia de dependenţă sociomedicală.
La nivel naţional, nu toate consiliile locale dispun de fondurile necesare angajarii persoanelor care să asigure prestarea serviciilor de îngrijire a vârstnicilor la domiciliu.
Vă rog, doamna ministru Rovana Plumb, dacă puteţi găsi o soluţie pentru gestionarea acestui fenomen cu care ne confrumtăm.
De către: Domnul Senator Eugen DURBACĂ
Circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi – Colegiul uninominal 4
Grup parlamentar: Liberal-Conservator
Şedinţa Senatului din data de: 18.05.2015
Obiectul interpelarii : Programul de împădurire cu priorităţi pe zone sau localităţi
Stimată Doamnă Ministru,
România este o ţară relativ săracă în păduri, comparativ cu alte ţări europene cu condiţii climatice şi de relief similare. Pădurile şi celelalte terenuri cu vegetaţie forestieră semnificativă ocupă doar 27% din teritoriul ţării. Sub acest raport, România ocupă locul 13 în Europa, situându-se sub media europeană de 33%.
Ca multe alte judeţe şi Galati a fost din punct de vedere a suprafeţelor forestiere o victimă a sacrificărilor de pădure făcute pentru reformele agrare din trecutul mai îndepărtat sau pentru redarea în circuitul agricol a cât mai multor suprafeţe.
Suprafaţa de teren cu păduri din judeţul Galaţi a suferit mai multe transformări de-a lungul anilor, astfel încât, judeţul Galaţi a fost înregistrat ca fiind, unul din cele mai sărace judeţe din România, având un procent de aproximativ 10,1%, ocupând locul 34 din numărul total de judeţe al ţării, procente ce l-au situat cu puţin înaintea judeţelor Giurgiu, Constanţa, Teleorman, Ialomiţa şi Brăila.
În urma întâlnirilor efectuate la cabinetul meu parlamentar, mai mulţi primari din judeţul Galaţi, au afirmat că lipsa pădurilor predispune judeţul Galaţi, din ce în ce mai mult la alunecări de teren, inundaţii şi secetă prelungită.
În calitate de Senator al României, propun un program anual bine stabilit, dar realist de împădurire pe zone sau localităţi, astfel încât să fie în corelaţie cu posibilitatea asigurării de resurse umane şi materiale necesare pentru înfiinţarea de păduri noi, program susţinut de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi pus în aplicare prin Direcţiile Silvice.
Vă mulţumesc !
Ministerul Fondurilor Europene
De către: Domnul Senator Eugen DURBACĂ
Circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi – Colegiul uninominal 4
Grup parlamentar: Liberal-Conservator
Şedinţa Senatului din data de: 02.06.2015
Obiectul interpelarii : Identificarea de fonduri europene pentru dezvoltarea transportului public ecologic
Domnule Ministru,
Transportul public local de călători din municipiul Galaţi se desfășoară în prezent cu autobuze, tramvaie și troleibuze.
O soluţie pentru Galaţi în vederea descongestionării traficului și reducerea poluării o reprezintă transportul ecologic/electric.
Dezvoltarea transportului ecologic va conduce la îmbunătăţirea calităţii vieţii în oraș prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a zgomotului urban.
Cu toate acestea soluţiile de finaţare identificate până acum de autorităţile locale se dovedesc a fi insuficiente penru continuarea demersurilor de dezvoltare a transportului public local de călători.
Dezvoltarea transportului public local de călători nu se poate realiza în lipsa implicării statului în procesul de acoradare a fondurilor destinate acestui segment.
Întrucât considerăm că o nouă sursă de finanţare ar putea fi fondurile europene alocate României și că atragerea acestora înspre proiectul indicat ar aduce beneficii de imagine și de ordin financiar, vă rugăm să ne transmiteţi informaţii privind axele de finanţare spre care ne-am putea orienta și totodată să ne facilitaţi detaliile necesare pentru a ne integra într-un program de finanţare.
Vă mulţumesc !
De către: Domnul Senator Eugen Durbacă
Grup parlamentar: ALDE
Şedinţa Senatului din data de: 08.06.2015
Obiectul interpelării: Secetă pedologică extremă în judeţul Galaţi
Conform raportului publicat de Administraţia Naţională de Meteorologie pe data de 02.06.2015, cu privire la rezerva de umiditate din sol, constat gravitatea situaţiei din judeţul Galaţi, unde atât pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, este stare de secetă pedologică extremă.
Aceste condiţii au determinat la cerealele de toamnă dezvoltarea necorespunzătoare a plantelot mamă, înfraăţirea, înspicarea ş dezvoltarea anormală a spicelor, iar la culturile înfiinţate în primăvară o răsărire necorespunzătoare şi o dezvoltare anormală a plantelor, şi vor avea ca efect o diminuare a producţiilor. La nivel judeţean, datele cu privire la producătorii agricoli, suprafeţele şi gradul de afectare sunt în curs de inventariere la momentul actual, dar se estimează că la culturile de toamnă (păioase) au fost calamitate din suprafaţa totală de 65.024 ha între 60 şi 80%, iar la culturile de primăvară din totalul suprafeţelor înfiinţate de 186.668 ha, porumbul ar avea un grad de afectare de 50-60%, în timp ce la floarea soarelui se pierde 40-50%.
Având în vedere cele menţionate mai sus şi urgenţa necesităţii luării unor măsuri propun declararea în judeţul Galaţi a stării de calamitate naturală în agricultură şi acţionarea pe toate căile legale pentru combaterea consecinţelor ce pot decurge din această situaţie, inclusiv prin sprijin financiar pentru organizaţiile şi federaţiile utilizatorilor de apă.
Solicit răspuns scris.
Cu deosebită consideraţie,
Senator PC Galaţi,
Eugen DURBACĂ
De către: Domnul Senator Eugen DURBACĂ
Circumscripţia electorală: Galaţi
Grup parlamentar: Liberal-Conservator
Şedinţa Senatului din data de: 22.06.2015
Obiectul întrebării: Situația juridică a ravenelor
Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare exploatează, administrează, întreţine şi repară amenajările de îmbunătăţiri funciare din domeniul public sau privat al statului, declarate de utilitate publică. O situație specială este reprezentată de ravenele pe care s-au executat lucrări de îmbunătățiri funciare finalizate cu înființarea de plantații forestiere pentru combaterea eroziunii solului.
Din datele locale reiese că Filiala de Îmbunătățiri Funciare Galați are în administrare o suprafață de aproximativ 3.000 ha. Datorită lipsei fondurilor și a logisticii necesare, precum și a dispersării suprafețelor în teritoriu, pentru acestea neputând fi asigurată paza, deja mai mult de jumătate din suprafață a fost defrișată ilegal.
Având în vedere situația juridică a acestor ravene care sunt în proprietate publică ANIF, dar fără titluri de proprietate, se impune o modificare a legislației specifice care să permită primăriilor să preia obiectivele respective, cu respectarea unor condiții, și să desfășoare activități de intreținere și exploatare. Trebuie menționat că deja există solicitări din partea unităților administrativ-teritoriale și faptul că aceste primării pot beneficia pentru lucrări de sprijinul beneficiarilor Legii 416/2001 privind venitul minim garantat și de programele de împădurire realizate de consiliile județene.
Vă rog domnule Ministru, să-mi comunicaţi dacă aveți în vedere o inițiativă legislativă pentru deblocarea situației referitoare la transferul dreptului de proprietate al ravenelor din proprietate publică ANIF în proprietate publică UAT.
Solicit răspuns scris.
Cu deosebită consideraţie,
Senator PC Galaţi,
Eugen DURBACĂ
Ministerul Culturii
De către: Domnul Senator Eugen DURBACĂ
Circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi – Colegiul uninominal 4
Grup parlamentar: Liberal-Conservator
Şedinţa Senatului din data de: 29.06.2015
Obiectul interpelarii : Galaţiul are nevoie de cinematograf
Stimate Domnule Ministru,
Conform statisticilor, cinematografele din România sunt printre cele mai puţine din Europa: 74 de cinematografe cu 182 săli de cinema raportate la 21,5 milioane de locuitori.
Galaţiul, cu toate că este al şaptelea oraş din România ca populaţie, peste 300.000 de locuitori, în momentul de faţă nu are nici un cinematograf.
Toate cinematografele din oraş au fost în subordinea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor – RADEF România-film.
Din păcate, în momentul în care RADEF a fost reorganizată, sălile de cinema din oraş au fost închise iar clădirile lăsate în paragină devenind focare de infecţie multe dintre ele adăpostind oameni ai străzii.
Totodată trebuie menţinat faptul că nu există nici un operator privat care să deţină săli de cinematograf în Galaţi, cinefilii din Galaţi, într-un număr foarte mare, fiind nevoiţi să străbată 25 de km pentru a se bucura de un film, în condiţii decente la Brăila.
Întrucât considerăm că RADEF ar putea să ofere în administrare municipalităţii gălăţene cinematografele „Dacia”, „Flacăra” şi „Grădina de Vară”, vă rog domnule ministru să ajutaţi şi oraşul Galaţi, oraşul fără cinematografe, şi să urgentaţi procedura de preluare a acestora.
Vă mulţumesc !
Senator PC Galaţi,
Eugen DURBACĂ
De către: Domnul Senator Eugen DURBACĂ
Circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi – Colegiul uninominal 4
Grup parlamentar: Liberal-Conservator
Şedinţa Senatului din data de: 01.09.2015
Obiectul interpelării : Situaţia programelor „ After school” în Romania
Stimate Domnule Ministru,
La nivelul judeţului Galaţi, ca de altfel la nivel naţional, una dintre preocupările majore a tinerilor căsătoriţi este de a avea copii.
Cauza pentru care mulţi amână sau renunţă la a avea copii este incapacitatea de a susţine financiar o persoană care să aibă grijă de aceştia în perioada claselor 0-4.
Etapa creşterii copiilor „ cu cheia la gât” este de domeniul trecutului. Astăzi actele de pedofilie, tâlhărie, comerţul cu organe, etc. îi determină pe părinţi să caute alte rezolvări sigure pentru perioada de la sfârşitul orelor de clasă şi până la sosirea de la serviciu, care uneori se prelungeşte mult peste cele 8 ore.
Pentru rezolvarea acestei probleme ar fi necesar ca sistemul de învăţământ preşcolar, şcolar şi gimnazial, să aibă organizat la nivelul fiecărei unităţi şcolare un sistem „after school” – şcoală după şcoală de care să poată beneficia toţi copiii.
Sistemul ar trebui să cuprindă atât hrănirea copiilor cât şi programe educative, asistenţă socio-pedagogică, asistenţă psihologică, logopedie şi activităţi recreative, iar plata acestor servicii să se facă din contribuţii ale statului.
Motivele ( în afara celor considerate general valabile în orice ţine de demersul şcolii, adică subfinanţare, birocraţie, lipsă de legătură cu situaţia reală) circulă ca nişte mituri, fiind acceptate ca atare. Unul este acela că Şcoala după şcoală pentru funcţionare într-un an trebuie organizată din anul precedent: „ Din martie trebuie ştii câte cereri vei avea la 15 septembrie.”; „ Dacă nu te-ai înscris până în martie, ca şcoală, nu mai ai voie să organizezi în anul următor.” De fapt, potrivit metodologiei, până în martie trebuie făcută analiza de nevoi a unităţii de învăţământ, iar 1 martie este termenul anunţării ofertei.
Au fost semnalate probleme cu privire la existenţa unor directori de şcoli care „patronează” programe de tip after school chiar în şcolile pe care le conduc. Scurt spus, directorii de şcoli îşi fac program privat pe seama şcolii de stat iar programul Şcoala după şcoală a eşuat ca formă existentă în unitatea de învăţământ.
Nu consideraţi, domnule ministru, că acest aspect ar fi de investigat de către ministerul pe care îl conduceţi şi că s-ar impune o reformă în acest sens cât mai urgent posibil?
Solicit răspuns scris.
Cu deosebită consideraţie,
Senator ALDE Galaţi,
Eugen DURBACĂ
De către: Domnul Senator Eugen DURBACĂ
Grup parlamentar: Liberal Conservator
Şedinţa Senatului din data de: 21.09.2015
Obiectul interpelării: Acordarea ajutoarelor sociale în România
Stimată doamnă ministru,
Conform dispoziţiilor prevăzute la Art. 1, alin. (2) şi (3) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat:
„ (2) Familiile şi persoanele singure, cetăţeni români, au dreptul la un venit minim garantat ca formă de asistenţă socială.”
„ (3) Instituirea venitului minim garantat se întemeiază pe principiul solidarităţii sociale, în cadrul unei politici naţionale de asistenţă socială.”
În prezent există beneficiari de ajutor social apţi de muncă, care au dosare în plată din anul 2001, odată cu apariţia acestei legi. Aceste persoane beneficiază de 14 ani de o formă de protecţie socială şi nu sunt motivaţi să-şi găsească un loc de muncă.
Având în vedere faptul că scopul final al acordării ajutorului social este de a ajuta toate persoanele aflate în risc de sărăcie, este important ca beneficiarii apţi de muncă să se integreze în societate şi să-şi gasească un loc de muncă din care să-şi asigure veniturile necesare. Acest drept social este complex, întrucât el nu trebuie să stimuleze pasivitatea, renunţarea la a mai căuta un loc de muncă sau ascunderea veniturilor.
Acordarea ajutoarelor sociale pe o perioadă de timp determinată poate ajuta la depăşirea situaţiilor de dificultate prin găsirea unui loc de muncă de către persoanele apte de muncă.
Doamnă ministru, având în vedere cele expuse, vă rog să-mi comunicaţi dacă e oportună modificarea Legii nr. 416/2001 privind venitul mediu garantat astfel încât acordarea ajutorului social să fie o măsură de integrare şi nu o izolare a persoanelor pe piaţa muncii.
Solicit răspuns scris,
Cu respect,
Senator ALDE Galaţi,
Eugen DURBACĂ
De către: Domnul Senator Eugen Durbacă
Grup parlamentar: Liberal Conservator
Şedinţa Senatului din data de: 05.10.2015
Obiectul interpelării: Legea nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic
Stimată doamnă ministru,
Adoptarea Legii nr. 54/2012 privind desfăşurarea activităţilor de picnic a rezolvat parţial problema grătarelor preferate de români la sfârşit de săptămână, cu ocazia sărbătorilor laice sau religioase, aceasta deoarece legea pedepseşte cu amendă persoanele care încalcă prevederile legii, dar nu ia nicio măsură punitivă împotriva autorităţilor care nu iau decizii corespunzătoare de amenajare a spaţiilor de agrement.
În acest context se pot propune următoarele amendamente la legea mai sus menţionată:
Autorităţile locale din fiecare unitate administrativă vor lua măsuri de amenajare pe suprafeţe de teren corespunzătoare a unor locuri de pregătire şi funcţionare a unor zone pentru grătare.
Totodată, autorităţile locale, sub coordonarea Consiliilor Judeţene vor lua măsuri de amenajare, din fonduri proprii sau prin concesiune a unor spaţii de agrement în apropierea unor zone de lacuri, bălţi, ape curgătoare, păduri.
În consecinţă, aş dori doamnă ministru, să ne spuneţi dacă ministerul pe care îl coordonaţi poate stabili strategii şi demersuri în sensul angrenării administraţiilor publice locale, în vederea susţinerii financiare şi nu numai, a amenajării şi întreţinerii unor astfel de spaţii de care să poată beneficia întreaga populaţie.
Solicit răspuns scris,
Cu respect,
Senator ALDE Galaţi,
Eugen DURBACĂ
De către: Domnul Senator Eugen Durbacă
Grup parlamentar: Liberal Conservator
Şedinţa Senatului din data de: 26.10.2015
Obiectul interpelării: Procedura de cercetare prealabilă
În prezent, în conformitate cu dispoziţiile art. 251, alin 1) din Codul Muncii, sub sancţiunea nulităţii absolute, nicio sancţiune disciplinară, cu excepţia celei prevăzute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.
În urma audienţelor efectuate la cabinetul meu parlamentar am fost sesizat că este necesar ca procedura cercetării prealabile să fie eliminată în cazurile de încălcare evidentă a disciplinei muncii.
Astfel, în situaţia în care salariatul absentează nemotivat pe o durată mai mare de timp, se poate considera că acesta a denunţat unilateral contractul individual de muncă, angajatorul fiind îndreptăţit dispună încetarea contractului disciplinar.
Doamna ministru, vă rog să-mi comunicaţi dacă dumneavoastră consideraţi oportună inţierea unui act normativ modificator al Codului Muncii care să dispună eliminarea cercetării disciplinare prealabile în situaţia în care salariatul a absentat nemotivat de la serviciu cel puţin 10 zile.
Solicit răspuns scris.
Cu deosebită consideraţie,
Senator ALDE Galaţi,
Eugen DURBACĂ
De către: Domnul Senator Eugen Durbacă
Grup parlamentar: Liberal Conservator
Şedinţa Senatului din data de: 01.11.2015
Obiectul interpelării: Învăţământul profesional în România
Ştim cu toţii că sistemul de învăţământ asigură rezolvarea uneia dintre cele mai dificile şi mai importante probleme socio-umane, educaţia şi pregătirea tinerei generaţii, a forţei de muncă şi a specialiştilor în diferite domenii.
În acest context, consider că în România învăţământul ar trebui să redevină o prioritate naţională care este necesar să se dezvolte în contextul interacţiunii dintre cerinţele dezvoltării economico-sociale şi cele ale dezvoltării resurselor umane.
Este necesar a se lua în calcul că în momentul de faţă există o lipsă acută de personal calificat în anumite meserii şi că această problemă poate fi rezolvată prin crearea unor condiţii favorabile astfel încât şcoala profesională şi ucenicia să dea tinerilor nu numai cunoştinţe profesionale ci şi deprinderi practice.
Formarea muncitorilor calificaţi poate fi asigurată prin:
– dezvoltarea pregătirii profesionale prin cursuri de calificare de scurtă durată – 6 luni – pentru fracţiuni de meserii şi meserii simple;
– pregătirea muncitorilor pentru meserii cu un grad de complexitate mai ridicat să se realizeze prin şcoala profesională şi de ucenicie;
– o pondere de peste 50 – 60 % să o reprezinte pregătirea practică din totalul de timp destinat şcolarizării, cea a disciplinelor de specialitate tehnice şi tehnologice specifice meseriei de 25 – 30%.
Domnule ministru, nu consideraţi necesar ca procesul instructiv-educativ să se desfăşoare pe baza unor planuri de învăţământ elaborate diferenţiat, în funcţie de meseriile solicitate de contextul economic actual?
Faţă de cele mai sus prezentate, domnule ministru am rugămintea să îmi comunicaţi ce măsuri intenţionează să ia ministerul pe care îl conduceţi cu privire la planificarea educaţională şi formarea tinerei generaţii?
Solicit răspuns scris.
Cu deosebită consideraţie,
Senator ALDE Galaţi,
Eugen DURBACĂ
De către: Domnul Senator Eugen Durbacă
Grup parlamentar: Liberal Conservator
Şedinţa Senatului din data de: 09.11.2015
Obiectul interpelării: Riscul prăbuşirii falezei Dunării
Este bine cunoscut faptul că faleza Dunării de la Galaţi constitue atât cea mai importantă zonă de promenadă a municipiului dar şi o zonă cu multe construcţii edilitare şi locative.
În ultima perioadă specialiştii au constatat o reactivare a fenomenului de alunecare a plăcii terestre a acestei zone. În momentul de fată alunecarea are valori de cca 12 cm pe an, pânza freatică s-a ridicat foarte mult, motiv pentru care în subteran se produc tasări şi se formează caverne care duc la accelerarea fenomenului de alunecare. Putem realiza, astfel, îngrijorarea comunitătii în faţa acestui fenomen.
Doamnă ministru, vă solicit să includeţi în programul de dezvoltare al ministerului pe care îl coordonaţi executarea de lucrări specifice consolidării malului Dunării în zona oraşului Galaţi şi totodată să precizaţi care este orizontul de timp în care consideraţi că fenomenul de alunecare a falezei Dunării va fi stopat.
Solicit răspuns scris.
Cu deosebită consideraţie,
Senator ALDE Galaţi,
Eugen DURBACĂ
De către: Domnul Senator Eugen Durbacă
Grup parlamentar: Liberal Conservator
Şedinţa Senatului din data de: 16.11.2015
Obiectul interpelării: Mişcarea şi sportul în dezvoltarea tinerei generaţii
Este bine cunoscut faptul că tot mai mulţi copii preferă calculatorul şi televizorul în locul sportului şi mişcării în aer liber.
Cauzele sunt multiple, însă voi face referire doar la orele de educaţie fizică din şcoli, care nu urmăresc dezvoltarea treptată a copiilor, profesorii axându-se doar pe performanţă. De asemenea acordarea de note care pot influenţa media finală a copiilor, în locul calificativelor, descurajează copiii să participe la orele de educaţie fizică.
Lipsa de organizare şi finanţare la nivelul unităţilor şcolare precum şi lipsa cluburilor sportive la nivel de oraş (municipiu) cu finanţare completă de la bugetul de stat, au aceleaşi urmări.
Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rog să îmi prezentaţi direcţiile de acţiune identificate de ministerul pe care îl conduceţi pentru stimularea sportului de masă şi selectarea de talente care să facă performanţă în diferite discipline sportive şi totodată cum se reflectă aceste preocupări în bugetul pentru anul 2016.
Solicit răspuns scris.
Cu deosebită consideraţie,
Senator ALDE Galaţi,
Eugen DURBACĂ
De către: Domnul Senator Eugen Durbacă
Grup parlamentar: Liberal Conservator
Şedinţa Senatului din data de: 23.11.2015
Obiectul interpelării: Perioada de preaviz
Doamnă ministru,
În prezent, conform dispoziţiilor art. 75 din Codul Muncii, persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi lit. d), al art. 65 şi 66, beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.
Mulţi dintre reprezentanţii unităţilor/angajatorilor sunt nemulţumiţi că legiuitorul nu a prevăzut ca preavizul să poată fi compensat în bani, atunci când prestarea activităţii de către salariat în perioada de preaviz nu mai este posibilă.
Doamnă ministru, vă rog să-mi comunicaţi dacă dumneavoastră consideraţi oportună iniţierea unui act normativ modificator al Codului Muncii prin care perioada de preaviv acordată angajatului concediat să poată fi compensată în bani.
Solicit răspuns scris.
Cu deosebită consideraţie,
Senator ALDE Galaţi,
Eugen DURBACĂ
De către: Domnul Senator Eugen Durbacă
Grup parlamentar: ALDE
Şedinţa Senatului din data de: 22.02.2016
Obiectul interpelării: Legea nr. 277/2010 republicată, privind alocaţia pentru susţinerea familiei
Având în vedere prevederile art. 28 alin. (3) din Legea nr. 277/2010, republicată, privind alocaţia pentru susţinerea familiei, conform căruia absenţele înregistrate şi nemotivate de un copil din familia beneficiară de alocaţie pentru susţinerea familiei depăşesc numărul de 20, plata alocaţiei se suspendă până la următoarea situaţie transmisă de inspectoratul şcolar, dar nu mai mult de 6 luni.
Conform Hotărârii nr. 38 din 19 ianuarie 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, art.12 alin (1) inspectoratele şcolare au obligaţia de a comunica agenţiilor teritoriale, până la data de 15 a lunii următoare încheierii semestrului şcolar, situaţia privind absenţele şcolare nemotivate înregistrate de către aceşti copii, conform formatului electronic convenit.
Având în vedere faptul că structura anului şcolar 2015-2016 s-a modificat, timpul de care dispun inspectoratele şcolare pentru colectarea informaţiilor de la unităţile de învăţământ, centralizarea acestora şi transmiterea către agenţii, toate acestea sunt în contradicţie cu prevederile legale de aplicare a Legii nr. 277/2010 republicată, depăşindu-se perioada de maximum 6 luni de suspendare a prestaţiei.
Având în vedere cele prezentate, vă rog să-mi comunicaţi dacă sintagma „dar nu mai mult de 6 luni” va fi eliminată sau modificată din prevederile prezentei legi.
Solicit răspuns scris.
Cu deosebită consideraţie,
Senator ALDE Galaţi,
Eugen DURBACĂ
De către: Domnul Senator Eugen DURBACĂ
Circumscripţia electorală: nr. 18 Galaţi
Grup parlamentar: ALDE
Şedinţa Senatului din data de: 14.03.2016
Obiectul interpelării: Îmbolnăvirea bebeluşilor infectaţi cu bacteria e-coli
Stimate domnule ministru,
A trecut aproape o lună de zile de când mai mulţi bebeluşi s-au îmbolnăvit datorită prezenţei în hrană a bacteriei e-coli. Din păcate trei dintre ei au decedat, iar la ora actuală unii încă mai sunt la terapie intensivă sau intubaţi.
Solicit, domnule ministru, să ne prezentaţi care au fost măsurile întreprinse de Ministerul Sănătăţii pentru depistarea focarului de infecţie şi cum a fost eradicat acesta, cu atât mai mult cu cât s-a apelat la laboratoare din străinătate.
De asemenea, s-a constatat că în mai multe zone din ţară, firmele care asigură produsele din programul „Cornul şi laptele”, au provocat toxiinfecţii alimentare copiilor.
Domnule ministru, vă rog să-mi comunicaţi care sunt cauzele acestor întâmplări nefericite, ce măsuri de control s-au luat şi de ce până la această dată nu s-au reziliat contractele firmele din cadrul programului „Cornul şi laptele”.
Solicit răspuns scris.
Cu deosebită consideraţie,
Senator ALDE Galaţi,
Eugen DURBACĂ
De către: Domnul Senator Eugen DURBACĂ
Circumscripţia electorală: nr. 18 Galaţi
Grup parlamentar: ALDE
Şedinţa Senatului din data de: 21.03.2016
Obiectul interpelării: Reabilitarea şi modernizarea Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi
Stimate domnule Viceprim-ministru,
Pentru zona de sud a Moldovei şi de sud-est a ţării, municipiul Galaţi reprezintă un obiectiv important din toate punctele de vedere. Cu toate acestea, în ceea ce priveşte asistenţa medicală, cel mai mare spital clinic din zonă, Spitalul „Sf. Apostol Andrei” a rămas ancorat în secolul trecut.
Începând cu amenajările interioare şi terminând cu dotările medicale, toate sunt depăşite fizic şi moral.
Ca urmare a stagnării dezvoltării economice a zonei din lipsa unor măsuri de încurajare a investitorilor strategici, posibilităţile financiare ale municipiului şi chiar ale judeţului sunt mici în comparaţie cu nevoile unei ample acţiuni de modernizare şi reabilitare a spitalului clinic de urgenţă „Sf. Apostol Andrei”.
Având în vedere că suntem în primul trimestru al anului 2016 este timp suficient pentru declanşarea unui studiu de fezabilitate pentru evaluarea necesarului şi a costurilor aferente demarării şi finalizării reabilitării spitalului clinic de urgenţă din Galaţi.
Vă rog, domnule Viceprim-ministru să precizaţi dacă există în planul guvernului o preocupare privind acest obiectiv.
Solicit răspuns scris.
Cu deosebită consideraţie,
Senator ALDE Galaţi,
Eugen DURBACĂ
De către: Domnul Senator Eugen DURBACĂ
Circumscripţia electorală: nr. 18 Galaţi
Grup parlamentar: ALDE
Şedinţa Senatului din data de: 28.03.2016
Obiectul interpelării: Strategia de Tineret a Judeţului Galaţi
Stimată doamnă ministru,
Strategia Naţională de tineret îşi propune ca prin obiectivele specifice şi direcţiile sale de acţiune să îmbunătăţească participarea tinerilor pe piaţa muncii, atât cantitativ cât şi calitativ, să-i capaciteze pentru dezvoltarea şi valorificarea potenţialului lor profesional, să dezvolte capacitatea tinerilor de a căuta, găsi şi ocupa locuri de muncă potrivite pregătirii şi abilităţilor profesionale, să-i sprijine în înfiinţarea şi dezvoltarea de afaceri proprii, să-i sprijine în întemeierea unei familii şi să le creeze condiţii pentru îmbinarea armonioasă a vieţii profesionale cu cea de familie şi pentru participarea cât mai activă la viaţa socială, culturală, civică şi politică a ţării.
Strategia acordă o atenţie specială tinerilor care din diferite motive ar putea avea mai puţine oportunităţi şi prevede direcţii de acţiune pentru tinerii cu risc ridicat de a deveni inactivi economic şi de a cădea în capcana sărăciei cronice cum sunt şomerii de lungă durata.
Viziunea asupra tineretului se bazează pe două abordări: investiţia în tineret, care înseamnă alocarea de resurse sporite pentru dezvoltarea unor domenii ale politicii de tineret care afectează tinerii în viaţa lor de zi cu zi, şi creşterea capacităţii tinerilor, care se referă la promovarea potenţialului pe care tinerii îl au pentru reînnoirea societăţii şi contribuirea la valorile şi obiectivele fiecărui judeţ, o atenţie specială urmând a fi acordată tinerilor cu mai puţine oportunităţi.
Tinerii din judeţul Galaţi au acces mai târziu şi în măsură mai mică la piaţa muncii, iar veniturile obţinute sunt scăzute. Astfel, judeţul Galaţi are un nivel ridicat de sărăcie a tinerilor între 18-24 ani, care lucrează. Sărăcia salariala a tinerilor capătă un aspect şi mai îngrijorător dacă luăm în calcul faptul că este în creştere, iar locurile de muncă în judeţul Galaţi sunt tot mai puţine.
Ocuparea temporară şi cu program de lucru parţial se constituie mai mult ca o barieră pentru intrarea tinerilor pe piaţa de muncă, în loc să constituie o caracteristică a unei pieţe a muncii flexibile, cu forme alternative de ocupare.
Ca grupuri-ţintă pentru Strategie se constituie şi anumite structuri formale implicate în munca de tineret şi în politicile dedicate tinerilor, cum ar fi organizaţii neguvernamentale de şi pentru tineret sau ale căror obiective au ca grup ţintă şi tinerii, servicii publice, centrele sau cluburile de tineret, casele de cultură ale studenţilor, organizaţiile sindicale studenţeşti, lucrătorii de tineret.
Faţă de aceste date ale realităţii prezente, Strategia pentru tineret îşi propune să mobilizeze instituţiile şi organizaţiile competente – guvernamentale şi neguvernamentale, într-un efort concertat de extindere, ridicare a calităţii şi creştere a eficienţei educaţiei formale şi non-formale oferite tinerilor în scopul unei mai bune pregătiri a acestora pentru muncă şi viaţă şi a ridicării nivelului lor de cultură.
În calitate de Senator al României şi al judeţului Galaţi, propun ca Ministerul Tineretului şi Sportului să sprijine realizarea unei strategii de tineret pe judeţul Galaţi, înfiinţarea unui Consiliu Consultativ pe probleme de tineret, cu sprijinul societăţii civile şi autorităţilor locale iar recunoaşterea oficială a acestuia reprezintă paşi importanţi în demersul nostru de a avea un proces de consultare transparent şi participativ destinat susţinerii şi implementării de programe destinate tinerilor gălăţeni.
Solicit răspuns scris.
Cu deosebită consideraţie,
Senator ALDE Galaţi,
Eugen DURBACĂ
De către: Domnul Senator Eugen DURBACĂ
Circumscripţia electorală: nr. 18 Galaţi
Grup parlamentar: ALDE
Şedinţa Senatului din data de: 04.04.2016
Obiectul interpelării: Prevenirea răspândirii bolilor transmisibile ca urmare a acceptării migranţilor pe teritoriul României
Stimate domnule ministru,
După cum ştiţi, în ultimele zile a fost depistat în ţara noastră un caz de febră tifoidă, la o persoană întoarsă din străinătate. Această boală nu a mai apărut în ţara noastră din anii 70’, considerându-se eradicată. Boala este contagioasă putând cauza complicaţii soldate cu decesul bolnavului.
Am atras atenţia asupra acestui aspect deoarece am constatat că nu există o preocupare din partea Ministerului Sănătăţii de a ţine în carantină migranţii primiţi în ţară, respectiv şi în municipiul Galaţi. De asemenea persoanele care se întorc în ţară din zone cu risc mare de îmbolnăvire nu sunt verificate.
Ca senator de Galaţi, vă comunic că ne confruntăm cu pericolul îmbolnăvirii populaţiei ca urmare a necunoaşterii stării de sănătate a persoanelor care au venit din zonele de conflict.
Ca urmare, vă solicit domnule ministru să ne prezentaţi care sunt măsurile luate de minister sau care urmează a fi întreprinse pentru verificarea şi asigurarea unei stări de sănătate corespunzătoare a migranţilor, astfel încât nici în prezent şi nici în viitor, gălăţenii şi în general întreaga populaţie a ţării să nu aibă de suferit.
Solicit răspuns scris
Cu deosebită consideraţie,
Senator ALDE Galaţi,
Eugen DURBACĂ
Grup parlamentar: Liberal-Conservator
Şedinţa Senatului din data de: 26.05.2015
Obiectul interpelarii : Programul de renastere a taberelor scolare din Romania
Cele mai multe dintre taberele de odinioara mai exista in prezent doar in amintirea celor care intre timp au devenit adulti. Faimoasele tabere scolare, care pe vremuri primeau zeci de mii de copii in vacanta s-au transformat in paragina, mai mult de jumatate din taberele statului au ajuns ruine, gata sa se prabuseasca.
In 1990, in Romania existau 207 tabere scolare aflate in proprietatea statului si in administrarea inspectoratelor scolare judetene. In anul 2013, din totalul de 147 de centre de agrement ramase in picioare, doar 65 mai functionau, iar din cele numite „functionale”, doar cateva mai primesc copii in vacanta, celelalte nereusind sa obtina avizele de functionare din cauza conditiilor precare.
Taberele scolare din Galati, cea din Padurea Garboavele si cea din Buciumeni, au fost trase pe linie moarta, ceea ce comunismul a construit in aceste doua tabere, capitalismul a distrus.. In locul oazei de verdeata, a forfotei si a veseliei de odinioara, domneste acum din pacate doua tabere neexploatate.
La o distanta de 17km de municipiul Galati, in Padurea Garboavele, se afla tabara scolara care poarta acelasi nume.Centrul de agrement Garboavele are o suprafata de 20.748 metri patrati si detine o vila cu capacitate de 44 locuri, un bloc alimentar, cantina cu o capacitate de 80 locuri si spatii de joaca ramase in paragina.. Gradul avansat de uzura al cabanelor din lemn a facut ca in 1996 sa se renunte la ele, facandu-se demersurile necesare pentru construirea unui pavilion de cazare si servitul mesei, pavilion dat in folosinta in 1999.
In prezent, Centrul de agrement Garboavele nu poate fi ocupat de elevii din judetul Galati in totalitate ( doar 28 locuri sunt disponibile din cele 44 ), datorita conditiilor neprielnice si a slabei dotari necesare pentru minivacantele copiilor.
Tabăra de elevi din pădurea Buciumeni, situata la aproximativ 260km, cândva mândrie pionierească a „Epocii de Aur”, a ajuns astăzi un loc ce poate fi redus la parfum de tei, lacăte inchise – pe cât de ruginite, pe atât de grăitor pentru capacitatea autorităţilor publice de a reda circuitului public o locaţie cândva colţ de rai al vacanţelor şcolare.
De aproximativ 10 ani, de cand portile au fost inchise de Directia de Sanatate Publica pe motiv ca nu mai asigura conditii minime de igiena, lipsa apei potabila a dus la imposibilitatea functionarii taberei.
Declinul taberelor de stat din Romania, dupa anii 1990 si nevoia parintilor de a le oferi copiilor astfel de variante de petrecere a timpului liber a creat nemultumiri , familiile cu copii indreptandu-se catre tabere private care din pacate, necesita un venit si cheltuieli suplimentare pentru familiile care doresc sa isi trimita copiii in tabere pentru relaxare.
Lucrurile par sa se miste, dar incet si nesigur, soarta taberelor nu s-a imbunatatit cu nimic. Renasterea taberelor de odinioara au nevoie doar de gandire practica si implicare a tuturor institutiilor abilitate atat la nivel local dar in principal, la nivel national.
Ca Senator al Romaniei, in urma audientelor desfasurate la cabinetul parlamentar, avand discutii atat cu parintii cat si cu profesorii din judetul Galati, am constatat ca elevii, in special din mediul rural, duc lipsa activitatilor extrascolare sau a participarii la activitati in tabere tematice din cauza functionarii defectuoase a taberelor ( centre de agrement ) din judet, tabere ce nu pot fi ocupate din cauza problemelor majore privind lipsa dotarilor cu necesarul de conditii.
Sa nu uitam de activitatile desfasurate in taberele scolare : cantonamente, concurs de sah, dans sau canto, olimpiade, festivitate de sfarsit de an, precum si alte programe si proiecte specializate pentru dezvoltarea unor abilitati si competente complementare oferite in cadrul sistemului de invatamant.
Ca Senator al Romaniei propun renasterea taberelor prin alocarea fondurilor necesare pentru reabilitarea taberelor scolare si trecerea lor in subordinea consiliilor judetene, fapt ce va asigura o mai buna functionare astfel incat sa permita si copiilor din mediul rural sa beneficieze de tabere in vacantele anuale.
Asemeni si dumneavoastra, sunt convins ca taberele din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului pot deveni un motor important de dezvoltare atat al ministerului cat si a turismului romanesc per ansamblu.
VA MULTUMESC !